Motiváció buddhista módra

buddhaHa valaki még nem jógázna, futna, úszna, biciklizne, kirándulna, vagy legalábbis venne néhány mély lélegzetet az egészsége érdekében, azoknak szól, de talán másokat is  szórakoztat az alábbi rövid buddhista „motivációs beszéd”. Hát így és ezért törődjünk a testünkkel!

Su-la-ce: Reggeli beszédek Lin-Csi apát kolostorában

8. beszéd
Fordította: Sári László

„Lin-csi apát kolostorában egy reggel ezzel a kérdéssel fordultak a szerzetesek az apáthoz:
– Mester! Hol a hideg jön ránk, hol a meleg. Valami mindig gyötri szegény testünket. Hogyan tudnánk ezt elkerülni?
– Olyan helyre menjetek, szerzetesek, ahol nincs se hideg, se meleg! – válaszolt Lin-csi, s úgy gondolta, eligazította a híveket.
– Hol van olyan hely, Mester? – faggatta azonban Lin-csit az egyik tanítvány.
– Tudnotok kell, szerzetesek, hogy a test kívánságainak egyetlen hely sem felel meg. Így aztán olyan helyet, mely kényes testeteknek se hideg, se meleg, ne is keressetek. De ha éppen nem fáztok, és nincs is melegetek, lesz majd más panasza rigolyás testeteknek. Éhes lesz, vagy fáradt, de meg is betegedhet. Ha nem kényeztetitek eleget, bosszút áll a test. Ha jót akarsz, vesd alá magad kényének-kedvének: etesd, itasd, fürdesd, kenegesd, hogy a szeszélyes szarzsák ki ne lökjön veled. Vagy ezt teszed, vagy kínok közt töltöd az életet. Tudjátok meg, szerzetesek: utálatos, ronda állat a test! – kelt ki magából Lin-csi apát, rühellte a hús zsarnokságát. Azt akarta, hogy hívei tudják: a test rabság, örökös szolgaság.
– Mondd, Mester! Akkor hát nincs semmi megoldás? – firtatta a kérdést az egyik szerzetes tovább.
– De van. Ha megszabadulsz tőle, többé nem kínozhat már. Se fagy, se forróság, se fájdalom, se vágy. Erre van kitalálva a buddhaság – felelte az apát. De figyelmeztetőleg még hozzátette. – Ám addig is, szerzetesek, vigyázzátok jól ócska testetek! Nélküle fényességes lelketek csak szúrágta szél, lyukas felleg. Olykor majd imádkozom a Magasztos Buddhához értetek. „Kérlek, kedvezz nekünk, gyenge edényeknek, kik társai vagyunk a nyárleveleknek.” – fejezte be reggeli beszélgetését örökös rabszolgaságunkról Lin-csi apát, kolostorában, a Huo-to folyó partján.”

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial